De cirkel van invloed

Verantwoordelijkheid nemen voor je leven, zelf bepalen hoe je reageert op dingen (met behulp van de ultieme vrije ruimte waar Viktor Frankl over schreef) en je laten leiden door je waarden en principes en niet door je gevoelens. Dat is de essentie van proactief zijn. In het hoofdstuk over de eerste eigenschap schrijft Covey ook over de ‘cirkel van invloed’ van de Stoïcijnen:

Iedere dag hebben we te maken met dingen die iets voor ons betekenen maar waar we geen invloed op hebben. Bijvoorbeeld het weer op de dagen dat we gaan fietsen. Of het gaat regenen (cirkel van  betrokkenheid) kunnen we niet bepalen. Onze kledingkeuze hebben we echter wel in eigen hand (cirkel van invloed). Door ons te richten op onze cirkel van invloed creëren we positieve energie in ons leven. En hoe meer je handelt binnen je cirkel van invloed, hoe groter deze cirkel wordt.

Een afhankelijk, reactief persoon zal wel of niet fietsen laten afhangen van dingen waarop hij of zij geen invloed heeft, zoals het weer, en een proactief persoon door de waarde van fietsen in zijn of haar leven. Deze persoon zal daarom sneller in verschillende weersomstandigheden gaan fietsen, omdat deze persoon zijn eigen innerlijke weersomstandigheden creëert, zoals Covey dat mooi verwoord.

De cirkel van invloed was een grote eyeopener voor mij en tevens een verklaring voor mijn humeur tijdens de lockdowns die gelukkig alweer een flinke tijd achter ons liggen. Zelf heb ik me echt te veel opgewonden over de keuzes van het kabinet waardoor mijn betrokkenheid het recept voor een slecht humeur bleek. Ik had er geen controle meer over, het hing volledig af van De Jonge en Rutte. Pas toen ik mij realiseerde dat ik buiten mijn cirkel van invloed zat kon ik de weg terugvinden en weer zelf de regie voeren.

Ook op andere terreinen ben ik scherper gaan zien hoe makkelijk ik in de cirkel van betrokkenheid verstrikt raakte en mijn cirkel van invloed vergat. Ook zie ik steeds beter als ik reactief ben en me passief opstel, ondanks alle proactiviteit die ik ook zie. Ik handel vaak op eigen initiatief, maar denk daardoor proactiever over mezelf dan ik werkelijk ben. Deze en andere inzichten, maar de cirkel van invloed noghet meest, hebben me geholpen veel bewuster te handelen en om (veel) betere keuzes te maken; ook ten aanzien van gravel.

Christiaan

keyboard_arrow_up