De passie van Berry van den Brink

DOOR: SARA HATTINK

Introductie:

Berry van den Brink woont in Ingen samen met zijn vrouw en heel veel dieren. Met STYX Coaching & Training begeleidt hij jongeren en volwassenen met autisme. Ook is hij de initiatiefnemer van de De Proloog in Amerongen. In dit wielercafé komen coaching en zijn liefde voor fietsen samen. De cliënten van STYX werken mee en kunnen zich daar ontwikkelen.

Waarom ben je begonnen met Gravel?

Met mijn eerste racefiets verkende ik al de Zuid-Veluwe op onverharde paden. Toen bestond ‘gravelbiken’ nog niet. Ik was 14 jaar en had een baantje bij mijn vader zodat ik mijn eerste fiets kon kopen. Fietsen heeft mij altijd al getrokken. Ik zat vaak op de fiets en dat is nooit meer weggegaan. Toen ik ouder was ben ik overgestapt op de mountainbike. Inmiddels heb ik een gravelbike.

Hoe lang fiets je al gravelroutes?

Vijf jaar geleden heb ik twee meerdaagse graveltochten gefietst in Italië en dat was weer het echte begin van het gravelvirus. Speciaal voor de Tuscany Trail heb ik mijn eerste gravelbike gekocht, een Cinelli.

Wat was de mooiste gravelroute die je hebt gefietst in Nederland en eventueel Europa?

De Tuscany Trail in Italië is echt een plaatje. De omgeving is prachtig. De sfeer spreek mij daar enorm aan. Er zijn overal barretjes waar je wat kan eten en drinken.

Wat was je mooiste moment op een gravelbike?

De witte grindpaden van de Strade Bianche in Toscane. Je kent de beelden misschien wel van foto’s of tv, maar als je daar zelf rijdt is dat toch wel een heel mooi gevoel. Je weet dat daar ook professionele wielrenners op hoge snelheid overheen racen en daar rij je dan zelf in je eentje door dat landschap. Dat vond ik heel bijzonder!

Heb je ooit iets bijzonders meegemaakt op je fiets?

Het vinden van een nest met twee poesjes in Frankrijk langs de Tarn. Ik was samen met mijn toenmalige partner op vakantie en we hoorden gemiauw. We besloten om de beestjes mee te nemen in onze fietstassen en uiteindelijk ook mee naar Nederland. Ze hebben bij ons een mooi leven gehad. Ze zijn zeker een jaar of zestien geworden. Florac en Enimie heetten ze, vernoemd naar de grensplaatsen waar we ze hebben gevonden.

Fiets je het liefst alleen, samen met iemand of met een groep?

Ik fiets het liefste alleen of in een kleine groep. Fietsen in een grote groep vind ik toch minder prettig. Dan ben je toch veel aan het opletten om ervoor te zorgen dat je niet valt. Dan fiets ik liever met een klein groepje of alleen. Dan kan ik meer genieten van het fietsen.

Wat staat er op je gravelbucketlist?

The Torino-Nice Rally! Je bent dan meerdere dagen in de bergen op gravelwegen met een schitterend uitzicht op de Alpen. Het lijkt me een mooie ervaring om op 1500 – 2000 meter te fietsen om uiteindelijk te finishen op het strand in Nice. Wat wil je nog meer?!

Wat word je volgende gravelrit?

Mijn eerstvolgende rit wordt de Grenspalenklassieker Xtreme langs de Nederlands-Belgische grens. Dat is begin juli.

Welke routes van Gravelrides.cc moeten mensen zeker een keer fietsen?

Die van De Proloog natuurlijk! Je kan vanaf deze locatie verschillende afstanden rijden in de omgeving Amerongen.

Gravelroutes – De Proloog Amerongen    

keyboard_arrow_up