De passie van Bjorn van de Langenberg

DOOR SARA HATTINK

Introductie:

Björn (41) is freelance event manager, oprichter van Super Sport Events én medeoprichter van de Grenspalenklassieker. Het is zijn missie om mensen te inspireren en te begeleiden naar een vitale en gemotiveerde levensstijl via sportieve evenementen met topsporters. Samen doelen stellen, samen grenzen verleggen en samen toewerken naar een topprestatie. Zowel sportief als op de werkvloer. Björn is veel te vinden in de omgeving van Boxtel. Het natuurgebied Kampina is zo goed als zijn achtertuin. Hij fietst daar vaak op zijn gravelbike.

 Waarom ben je begonnen met gravel?

Ik was als productiemanager vanaf 2018 betrokken bij de eerste twee edities van LtD Gravel Raid. Een gravelweekend met Laurens ten Dam in de Duitse Eifel. Als event manager in de fietsbranche was het “not done” om een gravel event te organiseren, als je zelf geen gravelbike hebt dus zo ben ik overstag gegaan! ? Eerder fietste ik al op een racefiets maar gravelbiken geeft een hele nieuwe dimensie aan fietsen. Zandpaden waar je met de racefiets niet overheen komt en die voor mountainbiken te saai zijn, dat is prefect voor de gravelbike. Je ontdekt op een gravelbike veel nieuwe plekken. Ik fiets ook met de racefiets en met de mountainbike, maar als ik voor één fiets moet kiezen dan wordt het toch zeker de gravelbike. Het is gewoon een aparte beleving!

Hoe lang fiets je al gravelroutes?

Dat is inmiddels drie jaar geleden, toen gravelen in opkomst kwam. Daarvoor fietste ik al op de racefiets en mountainbike, maar inmiddels is gravelbiken mijn meest favoriete bezigheid. Na mij zijn veel (fiets)vrienden ook overstag gegaan en inmiddels is gravelen een ware hype geworden. Heel tof om te zien!

Wat was de mooiste gravelroute die je hebt gefietst in Nederland en Europa? (2 antwoorden)

In Nederland heb ik vorig jaar meegedaan aan Dirty Kanzelled waarbij je een eigen route van 200 Miles moest maken vanaf je thuisadres. Omgerekend 320 km gravelen over de mooiste gravelpaden in Brabant.

Binnen Europa heb ik nog niet zo heel veel ervaring op de gravelbike, dus mijn bucketlist is nog heel lang, haha. De Duitse Eifel is wel een favoriet gebied waar ik graag kom en dat bovendien makkelijk te bereiken vanuit Nederland.

Wat was je mooiste moment op een gravelbike?

Dat zijn er ontelbare. Iedere keer als ik een onbekend paadje in fiets en een verborgen (natuur)pareltje ontdek, dan maak ik een klein vreugdesprongetje. Al die momenten leg ik vast op foto of video en deel ik graag met mijn volgers op social media en Strava om anderen daarmee te inspireren.

Heb je ooit iets bijzonders meegemaakt op je fiets?

Jazeker! Juist door deze bijzondere (Corona) tijd ben ik nog meer de kleine bijzondere momenten in het leven gaan waarderen.  Van de geboorte van een kalfje, tot een ondergaande zon, herten die plotseling oversteken, knuffelen met paarden, baggeren door de modder, glijdend door de sneeuw, stofhappen in de duinen. Maar het allerleukste vind ik een fietsrit met mijn zoontjes van 2 en 4 jaar die ik in een fietsentrailer achter mijn gravelbike hang en mee op avontuur neem door de natuur.

Fiets je het liefst alleen, samen met iemand of met een groep? (antwoord toelichten)

Vooral het laatste jaar fiets ik vanwege Corona altijd alleen of als duo. Als ik alleen op pad ga hoef ik met niemand rekening te houden en kan ik lekker mijn eigen gang gaan. Dan maak ik veel foto’s en schiet ik ook weleens een paadje in wat ik nog niet ken. Avonturen beleef ik het liefste met iemand samen, omdat het leuker is om ervaringen samen met iemand te creëren. Ik verheug me er inmiddels ook weer op om in een groep te fietsen, want fietsen verbind en ik vind het hartstikke leuk om nieuwe mensen te ontmoeten die net als ik een passie voor fietsen hebben.

Wat staat er op je gravelbucketlist?

Teveel om op te noemen, maar als ik voor eigen parochie mag preken dan kies ik voor de Grenspalenklassieker. Niet zozeer om zelf te fietsen, want die routes heb ik inmiddels al meerdere keren verkend, maar om eindelijk een keer te kunnen organiseren. De Grenspalenklassieker bestaat uit drie toertochten voor de racefiets en gravelbike over de landgrens tussen Nederland en België, waarbij je gegarandeerd op de mooiste plekjes in Limburg, Brabant en Zeeland komt waar je nog nooit bent geweest. Vanwege Corona hebben we onze tochten al 2x moeten verplaatsen, dus ik sta samen met de ambassadeurs Bram Tankink en Jos van Emden al maanden te popelen om iedereen te besmetten met het grenspalenvirus. (Wat overigens geen gezondheidsklachten oplevert.)

Wat wordt je volgende gravelrit?

Dat zal waarschijnlijk het eerstvolgende woon–werk ritje zijn naar mijn kantoor op Strijp S in Eindhoven. Ik pak dan meestal de gravelbike, zodat ik links en rechts een keer een onverhard paadje in kan schieten. Ik heb namelijk een klein autistisch trekje om nooit dezelfde route heen als terug te fietsen.

Welke route van Gravelrides.cc moeten mensen zeker een keer fietsen?

De routes van Den Bosch en Eindhoven. Die liggen letterlijk en figuurlijk in mijn achtertuin en deze routes heb ik voor Gravelrides.cc samengesteld. Ook het gebied onder Tilburg, bij landgoed de Utrecht is prachtig en zeker de moeite waard om te ontdekken.

Ga naar Gravelroutes Den Bosch
Ga naar Gravelroutes Eindhoven

keyboard_arrow_up