De passie van Ruud Loos

DOOR SARA HATTINK

Introductie:

Ruud (59) woont in Ede en werkt als applicatiebeheerder bij de IT-afdeling van de gemeente Ede.
Van oorsprong is hij landmeter, een achtergrond die hem goed van pas komt bij het uitstippelen van gravelroutes. Ruud heeft de gravelroutes vanaf Papendal gemaakt.

Waarom ben je begonnen met gravel?

Ik heb altijd hard gelopen (tot halve marathon) maar door een blessure en daarna een operatie aan mijn enkel was dat niet meer mogelijk. Na een jaartje herstel en wat gerommel in een sportschool kreeg ik steeds meer de behoefte om weer lekker buiten te sporten.

Samen met een buurman die in ongeveer dezelfde situatie zat hebben we eind 2015 een cyclocrosser aangeschaft. Naast de mooie wegen en fietspaden in de omgeving van Ede wilde ik ook door de bossen kunnen crossen. Ik moet zeggen: er ging een wereld voor mij open!

De omgeving van Ede is prachtig om te fietsen en lekker centraal. Alles is wel een beetje in de buurt. Denk aan de Utrechtse Heuvelrug, de Hoge Veluwe, het rivierengebied met kilometers winderige dijken, de Posbank en als het moet ook voor de klimmetjes bij Nijmegen. En dat allemaal te bereiken vanuit huis.

In de afgelopen jaren heb ik de omgeving aardig kunnen verkennen en op een gegeven moment had ik een vast gravelrondje. Daardoor kreeg ik wel steeds meer de behoefte om eens een andere route te rijden. Na wat zoeken kwam ik in 2019 op Gravelrides.cc uit en zag dat er nog niets tussen Ede en Arnhem opstond. Ik dacht dat mijn vaste trainingsrondje daar mooi in zou passen (de 57 km variant) en zo geschiedde. Later heb ik nog twee andere routes toegevoegd.

Hoe lang fiets je al gravelroutes?

De laatste drie à vier jaar rij ik regelmatig gravelroutes. Ik zou mee doen met LtD Gravel Fest, True Grit en Gravelty maar veel van deze events zijn geannuleerd of uitgesteld i.v.m. Corona. Ik fiets wekelijks en dat doe ik vaak toch wel alleen.

Wat was de mooiste gravelroute die je hebt gefietst in Nederland en Europa?

De mooiste routes liggen wat mij betreft rond Apeldoorn. Hier kan je heerlijk los gaan. Daar hebben ze zoveel mooie gravelpaden. Je kan zo 100 tot 130 km wegrijden en dan heb je slechts 80% gehad van de gravelpaden die daar liggen. In Europa heb ik nog geen gravelroute gefietst. Maar dat staat hoog op mijn wensenlijstje!

Wat was je mooiste moment op een gravelbike?

Dat kan een simpel dingetje zijn zoals een mooi uitzicht of een ontmoeting met (groot) wild.
Ik zie regelmatig herten, zwijnen, reeën en ook een keer een vos. Een tijdgeleden zag ik midden op het pad een karkas liggen. Je zou bijna denken dat een wolf een ree had gepakt. Er zitten hier in de buurt ook wolven. Helaas is er recent één doodgereden door een auto.

Heb je ooit iets bijzonders meegemaakt op je fiets?

Tja, wat is bijzonder. Het feit dat je in de natuur rijdt op rustige wegen is al bijzonder in het drukke Nederland. In de ochtend is het vaker rustig. Als je later komt dan kom je meer wandelaars tegen.

Fiets je het liefst alleen, samen met iemand of met een groep?

Zeker in deze coronatijd rij ik alleen. Soms raak je tijdens een georganiseerde tocht in gesprek met iemand en blijkt aan het einde dat je nog steeds samen rijdt en heb je er weer een Strava-vriendje bij 😉

Wat staat er op je gravelbucketlist?

Ik wil nog eens van de Noordkaap Groningen naar het uiterste puntje in Limburg gravellen. Christiaan heeft daar al een mooi voorbeeld van staan op Gravelrides.cc. In het buitenland ben ik nog niet geweest met mijn fiets. Zweden en Noorwegen schijnen heel mooi te zijn. En een tocht door Toscane lijkt me fantastisch!

Wat wordt je volgende gravelrit?

Ik heb nog een route van de Gravelty Series liggen: Gravelty Cobbels, Midden-Brabant.
Dat is een route die speciaal is gemaakt voor deze coronatijd en daar moet je je ook voor inschrijven en dan mag je ‘m zelf rijden.

Welke route van Gravelrides.cc moeten mensen zeker een keer fietsen?

Allemaal. Je ontdekt bij iedere tocht wel hoe mooi Nederland is. Apeldoorn is mooi maar de Achterhoek is ook prachtig en daar heb je weer een ander landschap.

keyboard_arrow_up