Een nieuw hoofdstuk

In mijn vorige column schreef ik hoe de inspiratie en passie van het eerste uur langzaam naar de achtergrond verdwenen. Keek ik in het begin van Gravelrides.cc reikhalzend uit naar iedere nieuwe route; inmiddels heb ik zoveel gravelroutes gefietst dat de spirit van het begin een beetje is uitgedoofd. Ik geniet nog steeds van fietsen in het bos, maar het is anders, gewoner.

De afgelopen maanden ben ik blijven fietsen. Mezelf wel afvragend wat ik anders ga doen in 2020. Een vraag waar geen antwoord op kwam. Dus liet ik de vraag weer los. En toen wist ik het, ik wil meer samen fietsen. Samen de mooiste routes van Nederland fietsen. Ik heb de afgelopen jaren genoeg alleen gefietst. En toen was de Diverge Ride snel een feit.

Door de storm is de eerste editie helaas uitgesteld tot 23 februari en onlangs is de 2e editie ingepland: zondag 8 maart 2020 fietsen we in Wanroij. Een plaatsje in het noordoosten van Brabant waar ik nog nooit van had gehoord. Het moet er heel mooi zijn. Dus als je tijd en zin hebt, je bent van harte welkom!

Mijn ervaring van de afgelopen maanden leert me opnieuw dat als een hoofdstuk bijna af is, je geduld moet hebben voordat een nieuw hoofdstuk begint. Dus niet als in een boek meteen een nieuw hoofdstuk verwachten zodra je de laatste bladzijde omslaat. In ons eigen leven moet je volgende hoofdstuk eerst ontstaan voordat het geleefd kan worden, dat heeft een ander tempo dan het verhaal van een ander dat al is geleefd.

Je hoeft daarvoor eigenlijk niets meer te doen dan goed af te stemmen op je leven nu. Als dat wat leeg voelt, saai of wat dan ook. Voel het. Doorleef het en zet de registers van je zintuigen helemaal open zonder te willen veranderen wat je dan te zien krijgt en gaat ervaren.

Alles dat leeft is voortdurend in ontwikkeling en in verandering; soms snel, soms langzaam. Er ontstaat dus vanzelf iets nieuws. Maar je mist het als je jezelf te veel vragen stelt en gaat piekeren. Dan verstoor je het proces, en belangrijker; je mist de echte antwoorden die je zoekt. En deze antwoorden zijn geen zinnetjes in je hoofd. Het is het begin van een nieuw hoofdstuk. Een nieuw verhaal dat zichzelf schrijft en dat een grote verrassing kan zijn.

Christiaan Warger

keyboard_arrow_up