Groots genieten in de regen

Soms zit het mee, soms niet. In december 2021 fietste ik opvallend vaak mijn ritten op wat treurige, grijze, miezerige dagen. En omdat ik me heb voorgenomen meer te focussen op de hele lange ritten, hoofdzakelijk om hele dagen in de natuur te kunnen zijn, was het ook twee keer raak op de dagen dat ik meer dan 100 km ging fietsen. Een rit van de Strade Bianche Achterhoek en een rit vanaf Wanroij richting de Maasduinen.

Hoe somber de kleuren deze dagen ook waren, van binnen scheen gewoon de zon. Onaangeroerd door regen, de vele grijstinten om me heen, de kou en ijskoude handen waarmee ik het fietsjaar afsloot in de Achterhoek. En dat vind ik oprecht bijzonder. Dat als je ergens zielsveel van houdt en ergens een diepe passie voor koestert, dat het dan altijd goed is. Uiteraard kan het te extreem worden en bepaalde grenzen moet je zeker niet passeren, maar vooropstaat dat je met passie in je hart veel kunt hebben en dat je ook heel erg kunt genieten van ritten op de dagen dat je eigenlijk je huis niet uit wil. Het woordje ‘eigenlijk’ schrijf ik vooral uit herinnering aan de tijden voordat ik een jaar lang naar al mijn afspraken ging fietsen; toen trotseerde ik bijna alle weersomstandigheden en leerde ik dat de ‘slechtste’ dagen de beste dagen waren.

De kunst van het grote genieten ligt ver boven je comfortzone en duidelijk onder het punt dat je gaat bezwijken. Dat laatste klinkt best dramatisch realiseer ik me en zal niet snel iets zijn dat je bewust gaat opzoeken. En dat zou ik ook niet doen. Het is meer iets voor in je achterhoofd en iets om jezelf af te vragen op de momenten dat je denkt stuk te zitten of als je denkt dat de regen ondraaglijk begint te worden. Als je jezelf dan afvraagt of je echt op het punt staat om te bezwijken, dan zal het antwoord meestal zijn dat dit niet het geval is. Dat je het gewoon kunt hebben in combinatie met het besef dat alles in jezelf echt leeft, dat alles het doet in jezelf en dat (bijna) alles aan staat. En ook dat dit niet zo vaak het geval is. Dat heel vaak maar een paar aspecten van jezelf meedoen en dat dit incompleet voelt. En dat heeft veel te maken met onze neiging tot gemak en comfort.

Christiaan Warger

keyboard_arrow_up