Net zo goed als Mathieu

Fietsbeheersing en stuurvaardigheid waren nooit mijn sterkste punten als amateur wegrenner. Ook was ik zelden op mijn gemak in het peloton. Maar vallen deed ik ook niet vaak dus veel redenen om aan mijn techniek te werken had ik niet.

Dat werd anders toen ik ging fietsen op het mtb-parcours bij Bergen. Een fantastisch rondje door het bos en de duinen, maar ook een rondje met veel mul zand, glibberige ondergronden (vooral in de herfst en de winter) en de nodige bochtige afdalingen. Dan weet je meteen dat er nog veel te leren is, zeker als je ziet hoe ervaren renners daar rondrijden. Laat staan als je naar een crosswedstrijd op tv kijkt en ziet met welk gemak mannen als Mathieu van der Poel daar rondrijden.

Nou zijn de meeste gravel routes technisch niet al te lastig, maar ook dan geldt dat je met een goede techniek meer plezier uit het fietsen haalt, minder vaak moet afstappen en dat de lastige stukken zoals steile afdalingen en modderige stroken of stukken mulzand vooral leuk zijn in plaats van een risico.

Kortom, in 2019 ga ik werken aan mijn stuurvaardigheid en fietsbeheersing en in de leer bij de ervaren crosser en trainer Reinhout Lenten van Cycle55 in Apeldoorn, Lars Toma van de Offgrid Gravel Series Limburg en bij niemand minder dan oud-wereldkampioen veldrijden Richard Groenendaal.

Christiaan Warger

keyboard_arrow_up