Tour de Checkpoint; op de gravelbike van Groningen naar het Drielandenpunt

Al heel lang wil ik het Pieterpad een keer lopen. Tot ik het plan kreeg om een gravelversie van het Pieterpad te maken op basis van de mooiste routes van deze website. De Tour de Checkpoint, vernoemd naar de gravelbike van TREK, werd snel een feit en inmiddels heb ik de route gefietst. Het werd een onvergetelijk avontuur dat ik je van harte kan aanbevelen.

Christiaan Warger

Let op! De routes zijn gewijzigd.

Over de route

De route is in totaal 645 km en begint bij het centraal station in Groningen. Vervolgens loopt de route via Drenthe en Ommen naar Zwolle. Drenthe is erg mooi en onderweg kom je (uiteraard) enkele hunebedden tegen. Ook doet de route Herinneringscentrum Kamp Westerbork aan. Een bijzondere plek om zeker even langs te gaan als je er nog nooit geweest bent.

Na een verbindingsstuk over asfalt kom je in de omgeving van Ommen en daar is het ook heel mooi en in de verte zie je de Sallandse heuvelrug. Vanaf Zwolle fiets je hoofdzakelijk door de prachtige bossen van de Veluwe en vanaf Nijmegen verandert de ondergrond in die van Limburg. Je vindt hier meer stenen en veel stukken mul zand als ook de nodige avontuurlijke smalle paadjes. Heerlijk als je van een beetje sturen houdt!

Bij Roermond fiets je door Nationaal Park De Meinweg. Ook daar is het erg mooi met heel veel mooie gravelpaden en bij Sittard begint dan echt het heuvelland. Tot Valkenburg vind je hier weinig beschutting tegen de zon en de wind en bij Valkenburg begint het hoogtepunt van de route: het mooiste deel van Zuid-Limburg.

Overnachtingen onderweg

Zelf heb ik 6 dagen over de route gedaan, achteraf had ik er echter liever 7 dagen voor genomen. Het stuk tussen Nijmegen en Roermond (circa 145 km) is namelijk best pittig met alle stukken soms wel heel mul zand. Ik reed de route in de zomer met 30 graden, dus in de andere jaargetijden zal het anders zijn.

De eerste etappe ging van Groningen naar Zweeloo. Je kunt daar kiezen uit enkele campings en ook vind je er hotels. Ik koos voor een trekkershut. Vervolgens fietste ik naar Zwolle om te overnachten bij B&B Zuiderzee vlakbij Hattem, dat ligt aan de andere kant van de IJssel. Een aanrader. Ze zijn erg vriendelijk, bieden goed verzorgde en schone kamers met goede faciliteiten waaronder een lekker bed voor een goede nachtrust. Na een goed ontbijt begin je uitgerust en met een gevulde maag aan de etappe door de Veluwe!

In Nijmegen heb ik geslapen bij vrienden, ik kan je dus niets aanbevelen. In Roermond heb ik een caravan geboekt op een natuurcamping (ze hebben ook een trekkershut) en in Valkenburg was ik te gast bij Parkhotel Valkenburg: hoofdsponsor van een bekend dames wielerteam. Wielrenster Lorena Wiebes werd vorige jaar Nederlands kampioen bij dit team. Het Parkhotel is een goed hotel en heel geschikt voor fietsers. Ze hebben een afgesloten ruimte voor het stallen van je fiets maar je fiets mag ook mee naar je kamer. Toch iets waar veel hotels moeilijk over doen. Verder kun je er lekker eten, zijn de kamers ruim (de bedden goed!) en de badkamers modern. Kortom, een aanrader.

Praktische tips voor deze bikepacktour

Deze route zou ik niet fietsen met te smalle bandjes. Banden van 40 mm of meer hebben de voorkeur. Ook zou ik kiezen voor banden met redelijk wat profiel. Op het voorwiel heb ik zelf de Schwalbe G-One Ultrabite gemonteerd voor extra grip en achter de G-One Bite die ook al behoorlijk wat profiel hebben en lekker fietsen op de verharde stukken. Beide banden zijn 40 mm breed.

Als je een TREK Checkpoint gravelbike hebt kun je je achterwiel iets naar achteren zetten. Je fiets wordt dan net even stabieler. Mijn spullen konden mee in drie fietstassen en het gewicht daarvan viel mee. Neem je echter ook een tent mee met een matje en wellicht wat kookspullen, dan zou ik de wielen zeker iets naar achter zetten. Vraag een Trek-dealer in de buurt om je hierbij te helpen.

Mijn paklijst:

In de stuurtas nam ik een heel dun slaapzakje mee. In de frametas nam ik mee een reservebandje, een setje leakfix van BBB, een handpomp, kettingolie, een multitool, een bandenlichter, zonnebrand, windvest, armstukken, regenjack, portemonnee, ID-bewijs en mobiele telefoon. In de zadeltas stopte ik de reservekleding (extra broek, shirt korte mouwen, kniestukken en extra sokken), kleding (onderbroek, t-shirt en iets warms) en de opladers voor mijn Garmin en een tandenborstel met tandpasta. Eten voor onderweg zat in de achterzakken van mijn wielershirt.

Ik wens je veel plezier toe! Mocht je vragen hebben, dan kun je me mailen: christiaan@gravelrides.cc

Met dank aan Anko Smilda, Wijnand van der Schee, Frank Schuurman, Martijn Knol, Johan Verlaek, Joost Smeets, Lars Toma en TREK Benelux

keyboard_arrow_up