Waardering voor de gravelbike

Onlangs stond ik in de Giant Store van Hest in Apeldoorn en hoorde ik dat de gemiddelde Nederlander 2,7 fietsen heeft! Fietsen is mateloos geliefd in ons land, dat hoef ik niemand uit te leggen, en inmiddels is de gravelbike uitgegroeid tot een van de populairste fietsen. Toch had ik nooit van mezelf gedacht dat ik mijn eigen woonkamer zou omgooien om een gravelbike aan de muur te hangen. Naast het feit dat mijn schuur vol staat, vind ik het ergens toch inspirerend om er elke dag naar te kijken. Even vroeg ik mij af of ik de enige was met deze gedachte, tot ik op bezoek kwam bij Bjorn van de Langenberg. Ik ontmoette drie andere fietsen in zijn woonkamer en begreep dat een gravelbike prima dienst mag doen als sieraad van je interieur. Ik informeerde zijdelings bij Christiaan over zijn thuissituatie en ook daar staat zijn gravelbike regelmatig in de woonkamer. Zijn vrouw is er minder blij mee, maar ook dat schijnt heel herkenbaar te zijn voor veel fietsers.

Eén van de voorwaarden om extra te kunnen genieten van een gravelbike in huis, is toch wel dat hij schoon is. Christiaan gaf mij een kort boodschappenlijstje aan schoonmaak- en onderhoudsproducten. Op internet ging ik vervolgens opzoek naar wat ik nodig had, zoals ‘fietsshampoo’. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ergens wel wat vreemd vond. Shampoo moet in je haar niet op je fiets, zo was mijn gedachte. Bovendien: is dat niet slecht voor het milieu? Inmiddels weet ik dat Christiaan me biologisch afbreekbare reinigers had aanbevolen.

Toen mijn fiets toe was aan een schoonmaakbeurt ging ik aan de slag met de instructies die ik had gekregen. Daar stond ik dan, te poetsen op mijn balkon in de namiddagzon. Onder mijn woning worden garages verhuurd en mijn buurman sleutelt daar graag aan zijn motor. De andere buur van de garage ernaast werkt graag aan zijn auto en zorgt dat die er altijd goed verzorgd uitziet. Ik begon mijn buurtjes inmiddels beter te begrijpen. Door goed voor je spullen te zorgen ontwikkel je een soort band met je materiaal en geniet er je ook meer van. Zo voel ik dat inmiddels ook bij de gravelbike waar ik nu heerlijk op mag fietsen.

Ik ben in ieder geval elke keer weer dankbaar als ik op de gravelbike zit en blij dat ik dit toch maar weer mag doen. Heerlijk genieten van het bos en de buitenlucht. Ook het gevoel dat je jezelf ontwikkelt door te fietsen geeft mij een energie boost. Je bouwt echt aan vertrouwen in jezelf door je letterlijk te begeven op nieuwe paden. Eerder vertrok ik nog wat onwennig van huis wanneer ik met de auto en de fiets richting het startpunt van een route reed. Had ik alles wel mee?, dacht ik dan. Inmiddels is er een soort routine ontstaan en hebben alle nieuwe spullen een vaste plek in huis gekregen. Het klinkt misschien vreemd, maar een ontspannen vertrek van huis zorgt er voor dat ik nog meer kan genieten van een route door het bos.

Sinds kort spreek ik af met andere gravelliefhebbers om hen te interviewen over hun hobby en passie.  Aan hen merk ik dat ze inmiddels niet meer zonder hun wekelijkse routes op de gravelbike kunnen. Voor sommigen is het echt een way of life. Fietsen begon ooit onschuldig in de kindertijd en nu uitgegroeid tot grote hobby of zelfs werk! Ook degene die op wat latere leeftijd zijn gestart met fietsen, zijn niet meer van hun gravelbike af te slaan. Dat is het mooie van fietsen. Je kunt het tot op hoge leeftijd blijven doen, mits je geen blessures hebt en andere ongemakken die het fietsen bemoeilijken. Maar ook daar is in voorzien met de eerste e-gravelbikes.

Van mijn fietstrainer begrijp ik dat je nog hele grote stappen kunt maken met je conditie als je wat ouder bent. Dat idee prikkelt mijn nieuwsgierigheid: wat zou er allemaal nog mogelijk zijn voor mij?  Toch kreeg ik het advies om vooral eerst kleine doelen te stellen en rustig te fietsen.

Wanneer ik kijk naar de afgelopen maanden heb ik toch een aantal belangrijke eerste stappen gezet. Ik zit stabieler op de fiets en ik vind het iets minder spannend om over wat uitdagendere ondergronden te fietsen. Sinds de fietsmeting zit ik ook aanzienlijk beter op mijn fiets, waardoor ik geen pijn meer in mijn nek heb. Ook de eerste route van rond de 60 km is inmiddels gemaakt en dat was een waanzinnig prachtige fietsdag. Niet te koud, niet te warm en een mooie afwisseling door bossen en boerenpaden. Na de winterse buien waarin ik eind vorig jaar was begonnen met gravelen was dit simpelweg perfect. Ik begin steeds meer te begrijpen waarom je eenmaal op de gravelbike er moeilijk weer vanaf komt, zeker nu de lente is begonnen!

Binnenkort ontmoet ik een vrouw die al langere tijd fietst op een gravelbike. Ik kijk er enorm naar uit om met haar te gaan fietsen en om haar verhaal te horen en haar favoriete route te ontdekken. En vooral: wat maakt gravelbiken voor haar zo bijzonder en waardevol?

Als ik die vraag aan mezelf stel kan ik die op dit moment nog niet goed beantwoorden, daarvoor ben ik nog te veel aan het ontdekken. Voor nu is dat ook helemaal prima, nieuwe dingen ontdekken brengt mij op veel mooie plekjes in Nederland en daar is het al bijzonder genoeg!

Sara Hattink

Menu