Waarom Gravel & Covey?

Na de zomer van 2021 ontmoette ik Marcel Koning tijdens een social ride vanaf Putten. Het klikte meteen en niet veel later reden we samen een gravelrit in de omgeving van Lage Vuursche. Hij vertelde over zijn werk en wat de 7 eigenschappen van Covey hebben betekend voor zijn werk en gezinsleven. Ik deelde mijn frustraties tijdens de lockdowns en vertelde over mijn wens om van mijn hobby echt mijn werk te maken.

Ik leef al fulltime voor de sport en kan er dankzij het inkomen van mijn vrouw van leven, maar het is allemaal minimaal en kan maar net eigenlijk. En daarbij speelde ook dat ik al een tijdje wel klaar was met Gravelrides.cc als uitsluitend routeplatform. Zo begon het, en dat was een geweldig avontuur met al die gravelroutes door heel Nederland, maar met de collectie routes die er nu is, was het al een tijdje mission completed. Kortom, ik was toe aan een nieuw hoofdstuk die meer draait om wat ik zoek in de natuur dan om het gpx-bestandje in je fietscomputer. Hoe belangrijk dat bestandje ook is uiteraard.

Een nieuw hoofdstuk ontstaat uiteraard niet vanzelf en nieuwsgierig geworden door het verhaal van Marcel besloot ik om de 7 eigenschappen van effectief leiderschap te lezen. Een boek dat ik tot dan aan me voorbij had laten gaan vanwege de titel. Ik vond het altijd te zakelijk, te Amerikaans en toch ook wat oppervlakkig klinken. En daarmee zat ik er volledig naast, want wat een boek! Van begin tot einde heb ik het ademloos zitten lezen. Dus dat ik nog leef mag een klein wonder heten 🙂 Dit boek had ik hoe dan ook veel eerder moeten lezen!

Het boek biedt een heldere spiegel, wat ook confronterend is, en een volkomen logisch perspectief. Een praktisch perspectief ook dat je de mogelijkheid geeft om dingen te veranderen in je leven waardoor er een lonkend zicht ontstaat op een waardevoller en avontuurlijker leven. Voor mijzelf voelde dat ook als een uitweg omdat ik te veel in een spiraal van frustratie terecht was gekomen met te veel activiteiten die me afhouden van wat ik veel belangrijker en leuker vindt om mee bezig te zijn. Het lijkt wellicht mooier dan het is om de hele week met gravel bezig te zijn. De waarheid is dat ik meer achter mijn computer zat dan op de fiets. En zat ik achter mijn laptop dan gingen de meeste uren op aan dingen die ik helemaal niet zo leuk vond om te doen. Ongemerkt ging daar te veel tijd in zitten.

Na het lezen van het boek heb ik het nodige aangepast in mijn leven en zie ik nog steeds een zee aan mogelijkheden voor verbeteringen. En met verbetering bedoel ik uitsluitend de mogelijkheden die ik heb om mijn leven naar een hoger plan te tillen. Ook de insteek van Explore! die het zoekende in ons leidend maakt helpt me daarbij. En dat begint al aan de ontbijttafel ontdekte ik recent.

Kortom, alle redenen voor mij om aan de slag te gaan met Covey. Al snel realiseerde ik me echter dat de 7 eigenschappen behalve heel helpend zijn achter de schermen van Gravelrides.cc, ook heel relevant zijn op de fiets en ons kunnen helpen om van gravel een echte ontdekkingsreis te maken. Als je de eigenschappen ook integreert in je werk, gezinsleven en andere grote dingen in je leven dan helpt het ontwikkelen van deze eigenschappen om van je hele leven een waardevolle ontdekkingsreis te maken en om meer uit jezelf en het leven te halen. Dat is ook een vorm van effectiviteit. Dat je in staat bent om een mooi, warm en rijk leven te leiden.

Effectiviteit klinkt an misschien zakelijk, het gaat dus vooral om je vermogen om gelukkig te zijn, om waardevol te zijn voor anderen en voor jezelf en om een betekenisvol leven te leiden. En dat vermogen kun je (verder) ontwikkelen en het boek van Stephen Covey is daarbij van grote waarde. De afgelopen 30 jaar heb ik als mens zeker niet stil gezeten en net als veel anderen veel geleerd en ontwikkeld; het heeft me dan ook verrast om een boekje te lezen dat nog zoveel te brengen heeft!

Gravel biedt ons, naar mijn mening, een ideale playground om deze eigenschappen te ontwikkelen. De natuur is simpelweg een hele fijn plek om te zijn met alle ruimte en tijd voor jezelf en de belangrijke  vragen in het leven. En in beweging doet alles het beter in onszelf en voelt alles beter aan. Ik wens je toe dat nieuwe ervaringen op de fiets, de (levens)lessen die je onderweg kunt leren, de inzichten die je kunt opdoen en al het andere moois dat gravel ons biedt als een springplank mag zijn voor de rest van je leven. We kunnen daarin allemaal wel een zetje in de goede richting gebruiken. Ik in ieder geval wel en het boek van Covey is zo’n duwtje in de rug. Of beter gezegd, een enorme duw in de goede richting. Dit jaar schrijf ik daarom iedere maand een stukje over de 7 eigenschappen en wellicht zet het je aan het denken en helpt het om van iedere dag een net iets mooiere reis te maken.

Groet Christiaan

keyboard_arrow_up