Niets leuker dan af en toe een uitdagend stukje sturen in een afdaling met mul zand of modder! Maar hoe doe je dat zoals de echte crossers?

Reinhout Lenten legt uit: “dit soort afdalingen met een scherpe bocht neem je met een geblokkeerd achterwiel, dat wiel gaat dan slippen. Door je gewicht naar achteren te brengen met je kont achter je zadel, verminder je de druk op je voorwiel, waardoor je beter en lichter kunt sturen. Mocht je grip verliezen, dan vind je voorwiel sneller een ander spoor dan met druk op je voorwiel. En heel belangrijk ook bij deze techniek: kijk waar je naartoe gaat, kijk dus naar de pionnen, sturen gaat dan vanzelf (met enige oefening).”

Na het inrijden gingen we rondjes fietsen met elke keer een redelijk steile afdaling door mul zand. De eerste keer moest ik de afdaling nemen zonder te sturen, gewoon rechtdoor dus, maar dan met een slippend achterwiel. Je moet daarvoor best hard remmen merkte ik snel. De eerste keer slipte mijn achterwiel namelijk nauwelijks. Ook keek ik te veel naar de grond voor me in plaats van voor me waar ik naartoe wil.

Toen het slippen in rechte lijn goed ging, moest ik een slinger naar links en weer naar rechts maken (zie video). De eerste keer ging ik gewoon rechtdoor, daarna ging het steeds beter en op steeds hogere snelheid. Slippen is echt super leuk! Maar toen werd ik overmoedig en ging het toch nog mis…

Maar daarna ging het gelukkig vrij snel wel goed:

Afdalingen met steentjes kun je het beste wat langzamer nemen doordat je banden minder grip hebben op steentjes dan in mul zand. Dus begin langzaam en voer je tempo langzaam op tot je het snel genoeg vindt gaan. Veel succes met oefenen!

Al met al een leuke en leerzame ervaring. De volgende keer gaan we bochten oefenen. Ik kijk ernaar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

keyboard_arrow_up